Kolding Nyheder

3D-printet gribearm flytter skyllemiddel i en fart

Elo Christoffersen
Elo Christoffersen
Lead Robotics og IBA Nexttech deler samme adresse i Kolding. Derfor har det også været enkelt for projektleder André Nørgaard (til venstre) og direktør Karsten Friis Hansen at gå sammen om at udvikle en optimal løsning, der kombinerer robotter med 3D-print teknologi. Foto: IBA.

3D-printet gribearm flytter skyllemiddel i en fart. Den hapser otte flasker skyllemiddel ad gangen.

Haps! En 3D-printet gribearm flytter skyllemiddel. Med et snuptag løfter robotarmen de otte flasker med skyllemiddel, svinger resolut mod venstre – og sænker flaskerne i en papkasse med stor præcision.

Og straks derefter er den klar til at gentage opgaven. Den ene kasse efter den anden bliver fyldt, så skyllemiddel er på vej ud i detailhandlen fra fabrikken Gundal ApS.

Tidligere blev flaskerne flyttet med håndkraft. Nu er det robotten med en 3D-printet gribearm, der klarer opgaven. Fidusen er brugen af vakuum, som simpelthen suger flaskerne op – otte styk ad gangen.

Gribearmen er 3D-printet hos IBA Nexttech. Herefter er den monteret på en robot, som styrer alle bevægelserne, når flaskerne med skyllemiddel skal fra transportbåndet og emballeres i papkasser. Foto: IBA.

-Vi har et ønske om at passe godt på vores ansatte. Derfor arbejder vi med at reducere mængden af hårdt og ensidigt arbejde, fortæller Thomas Karstensen, der er teknisk direktør i Gundal.

Virksomheden ejede i forvejen en robotarm fra Lead Robotics. Nu gjaldt det om at få fremstillet et værktøj, så robotten kan håndtere flaskerne med skyllemiddel. Derfor gik Gundal i dialog med IBA Nexttech i Kolding, som udvikler og fremstiller prototyper ved hjælp af 3D-print teknologi.

Får henvendelser fra industrien

Hos IBA Nexttech sker det ofte, at man får henvendelser fra industrien, fordi der er brug for særlige løsninger til at håndtere produkter, der ikke har en standard-design.

-Vi lever i en verden, hvor meget er styret af design. Derfor er der også brug for, at vi kan specialfremstille løsninger, som kan hjælpe med at håndtere produktionen – for eksempel når det gælder skyllemiddel, fortæller Karsten Friis Hansen, direktør hos IBA Nexttech, i en pressemeddelelse.

En løsning med lave omkostninger

Eksperterne hos IBA Nexttech valgte at gå med en løsning, hvor det er brugen af vakuum, der løfter flaskerne. Herefter var opgaven at tegne og printe en stabil gribearm, som både kan tåle det høje tempo og vægten fra de mange flasker.

Gundal skulle blot bruge en enkelt gribearm til denne opgave. Den har de fået. Plus en ekstra i reserve. Men den bliver der ikke brug for foreløbig, vurderer Thomas Karstensen:

-3D-print er genialt, og materialet er virkelig slidstærkt. Vores løsning kører fuldstændig, som vi kunne håbe på. Så for os vil investeringen hurtigt være tjent hjem, for robotten kan køre hele dagen – og den bliver aldrig syg. I stedet kan vi så bruge vores folk til andet arbejde, som slet ikke slider på samme måde.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Tagget
Del denne artikel