Kolding Nyheder

5 fantastiske rejsedestinationer til den jyske vestkyst

Betalt indhold
Skrevet af Betalt indhold
Ribe. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Foråret er på vej og mange danskere får lyst til at begive sig ud i det lunere forårsvejr, når solen endelig begynder at skinne.

Mange tager en sviptur til hovedstaden København, som naturligvis kan byde ind med en lang række seværdigheder. Men der er meget mere at komme efter i det danske land. Den jyske vestkyst overses nogle gange i folks iver for at komme til hovedstaden eller udlandet. Har du planer om en forårs-sviptur ud i det danske land, så følger her 5 gode tips til rejsedestinationer langs den jyske vestkyst.

Grenen – med et ben i hvert hav

Er du på de nordligste egne, så kan du passende slå et smut forbi Danmarks øverste spids. For dem der aldrig har været på Grenen, er der utvivlsomt en kæmpe oplevelse i vente. Intet andet sted i Danmark har man muligheden for at stå med benene i to forskellige have på samme tid.

Det er nemlig her, at Skagerrak i vest og Kattegat i øst mødes. Havenes møde kan spottes med det blotte øje, for Skagerraks bølger skvulper ind fra vest og Kattegats bølger skvulper ind fra øst og danner et fint møde lige ud for Grenen.

Har du friske ben, så kan du trave den smukke vej langs stranden og gå hele vejen ud til Grenen. Man kan dog også tage den famøse Sandormen, som er en traktor-trukket vogn, der kører flere gange dagligt og transporterer turister til og fra Grenen via Grenens parkeringsplads.

Råbjerg Miles smukke sandbanker

Af de mange forskellige temaer indenfor natur, som man kan opleve langs den jyske vestkyst, så er Råbjerg Mile måske den mest specielle. Råbjerg Mile er en såkaldt vandreklit og den største vi har i Danmark. Den er 1 km lang og en 1 km bred. Når man står midt i vandreklitten, kan man næsten få en fornemmelse af at være sendt til fremmede himmelstrøg et sted i Sahara.

Der er gode parkeringsmuligheder for foden af klitten og man kan herfra vandre gennem de smukke stier for at komme ud på de store sandbanker. Råbjerg Mile byder på højdedrag på op til 40 meter og er faktisk i konstant bevægelse. Vinden fra vest har gennem 300 år flyttet Råbjerg Mile fra kysten og ind i landet. Den bevæger sig cirka 15 meter hvert år og vil derfor indenfor 100-150 år være strøget ind over hovedfærdselsåren til Skagen By.

Surfing og vind i håret i Klitmøller

Er du mere til action end smukke vandreture, så kan du også slå vejen forbi Hanstholm og køre sydover til Klitmøller. Her gemmer sig en af Danmarks største surfer-mekkaer, som indenfor de seneste 10-15 år er blevet ekstremt populært for især københavnske tilflyttere.

Klitmøller går også under navnet Cold Hawaii, naturligvis fordi stedet på den ene side kan byde ind med næsten internationale surfer-muligheder, mens det på den anden side stadig er et koldt og vindblæst sted, som er typisk for præcist den del af den jyske vestkyst.

Klitmøller er blevet voldsomt populært og er ikke længere kun et tilløbsstykke for turister. Mange danskere fra nær og fjern har valgt at slå sig ned på egnen. Det gælder blandt andet også en del københavnere, som tilmed har startet caféer og madsteder på egnen. Derfor kan man som besøgende nyde godt af lækker mad og god kaffe, hvis man overvejer at slå vejen forbi Danmarks kolde og vindblæste svar på Hawaii.

Ro og afslapning på Fanø

Er man til øer og en afslappende ferie, så bør man tjekke Fanø ud. Den fine lille ø ud for Esbjerg byder på fantastiske strande og smuk natur. Der er mulighed for at overnatte flere steder og øen har også sin del af caféer og restauranter. Tager man til Fanø, så er det mest af alt for at trække stikket. Men det er så til gengæld også et optimalt sted at gøre det.

Fanø har også stor tradition for musik. Der afholdes hvert år en større musikfestival, hvor store og små navne kan opleves. Og så er Fanø også hjemsted for den folkekære musiker Johnny Madsen, der har foreviget øen flere gange i sine tekster.

Mærk historiens vingesus i Ribe

Som en sidste del af rejsen kan man få historiens vingesus at mærke i domkirkebyen Ribe syd for Esbjerg. Byen gør ikke større væsen af sig i dag, men var tidligere et stort handelscentrum. Ribe var i middelalderen en af Danmarks største byer og her opførte man den prægtige domkirke i år 1150. Den står stadig i dag og har dermed snart 1000 år på bagen.

Ribe kan forekomme som en hyggelig og måske lidt søvnig by på godt 8000 indbyggere, men man skal ikke tage fejl af byens historie. Her er blevet udkæmpet blodige fejder, der nærmest er et Game of Thrones-afsnit værdigt. Et besøg i domkirken kan måske puste liv i lidt af den fantastiske historie, som Ribe faktisk byder på.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Del denne artikel