Betjente udstyres med krops- og hjelmkameraer

Elo Christoffersen
Skrevet af Elo Christoffersen
Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

I et forsøg på at afdække potentialet og fordelene ved krops- og hjelmkameraer i politiets operative arbejde, har Sydøstjyllands Politi besluttet at udstyre nogle af deres betjente med disse kameraer i løbet af 2024. Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Formålet med denne testperiode er at indsamle erfaringer og data om brugen af krops- og hjelmkameraer i konkrete og forskelligartede operative opgaver. Resultaterne fra forsøget vil blive evalueret for at vurdere, om anvendelsen af kameraerne kan bidrage til en mere effektiv og sikker politiarbejde.

Beslutningen kommer som et resultat af et tidligere pilotprojekt i 2021, hvor Københavns Politi afprøvede de juridiske rammer og retningslinjer for brug af krops- og hjelmkameraer. Erfaringerne fra pilotprojektet samt de praktiske fordele ved kameraernes anvendelse har bidraget til beslutningen om at teste dem yderligere i politiets operative miljø.

I dag benytter nogle politikredse krops- og hjelmkameraer i visse situationer, såsom indsatser med høj risiko eller håndhævelse af den offentlige orden. Ved at udvide brugen af kameraerne til Sydøstjyllands Politi forventes det, at der opnås mere indsigt i deres effektivitet og anvendelse i andre operative kontekster.

Klare regler på området

Under forsøgsperioden vil Rigspolitiet også opdatere de eksisterende nationale retningslinjer for brugen af krops- og hjelmkameraer. Dette vil sikre klare regler for, hvornår kameraerne skal tændes og slukkes, og det vil ikke længere være op til den enkelte betjent at træffe beslutningen.

Resultaterne fra forsøget i Sydøstjyllands Politi vil blive evalueret og delt med andre politikredse for at støtte deres beslutninger om implementering af krops- og hjelmkameraer. Dette vil også bidrage til Rigspolitiets nationale rammesætning for anvendelsen af kameraerne i operativt politiarbejde.

Testperiode skal forbedre politiets arbejde

Den forestående testperiode er et skridt fremad i bestræbelserne på at forbedre politiets arbejde og skabe større tryghed og sikkerhed for både betjente og borgere. Det forventes, at indførelsen af krops- og hjelmkameraer i politiets tjeneste vil bidrage til øget åbenhed, dokumentation og ansvarlighed i politiarbejdet fremadrettet.

Forløbet med en mere systematisk brug af krops- og hjelmkameraer kommer til at foregå i Sydøstjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Vestegns Politi.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Tagget
Del denne artikel