Kolding Nyheder

Budget: -Vi vil fremtidssikre tilbuddene til flest mulig borgere

Elo Christoffersen
Skrevet af Elo Christoffersen
Villy Søvndal & Iben Lehmann Rasmussen. Privatfoto.

Læserbrev af Villy Søvndal (SF), gruppeformand, Engstien 1, 6000 Kolding og Iben Lehmann Rasmussen (SF), kommende gruppeformand, Vestervang 27, 6000 Kolding.

Regeringen udstikker hvert år rammerne for kommunernes økonomi. Rammen er stram, bl.a. fordi regeringen foretrækker skattelettelser på 7 mia kr frem for investeringer i velfærd og udvikling. En prioritering vi i SF er lodret uenig i.

Hvert år, når der skal laves et kommunalt budget for de kommende år giver det altid anledning til uro og bekymring. -Og plads til demagoger – de har travlt i den periode der ligger mellem budgetarbejdet i udvalgene og budgetforhandlingerne blandt de partier, der vil tage et ansvar for udviklingen.

For at få plads til de forbedringer vi gerne vil gennemføre, er vi derfor nødt til at prioritere og bruge pengene klogt. Jeg skal blot nævne nogle få eksempler fra de forskellige udvalg:

Ved sidste års budget fokuserede vi på sygefraværet. Fordi vi har taget fat, har vi et sygefravær i seniorudvalget, der er 2 procentpoint lavere end i 2022, når vi når januar. Det giver en langt bedre hjælp til vores ældre og giver bedre arbejdspladser.

Også på socialområdet har vi i dag langt færre udgifter til sygefravær og vikarer. Og det betyder noget for vore borgere, at det er de ikke skal mødes med mennesker, der ikke kender deres historie og behov for hjælp. Dermed får borgere en langt bedre hjælp.

I en tid, hvor kommunen mangler medarbejdere – og manglen bliver større i de kommende år – starter vi på at gå over til dosispakket medicin. Det sparer sygeplejersker, som vi har brug for til andre opgaver. Og er i øvrigt langt sikrere i forhold til fejl.

Når vi har valgt at få udarbejdet sparekataloger er det for at sikre alle udvalg har undersøge konkret om der er ændringsmuligheder. Det har været en bunden opgave vi ansvarlige partier har givet hinanden.

Der er imidlertid mange forslag i katalogerne SF og de andre partier, der tager ansvar ikke bryder os om, og derfor er vores mål, ved de afsluttende forhandlinger at finde penge til at sikre de ikke gennemføres.

Hele denne lange proces giver desværre demagoger et stort spillerum. Derfor blot dette forsigtige gæt på egen regning for, hvor vi tror det store billede ender: Vi tror, der vil være gennemført omstillinger/ besparelser på driften i størrelsesordenen 10-20 mio kr. Til gengæld tror vi, der vil være gennemført udvidelser på 35-45 mio kr til glæde for kommunes borgere.

For at få dette til at være nedskæringer kræves ganske store og veludviklede demagogiske evner.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Tagget
Del denne artikel