Kolding Nyheder

Forsikringsselskab: -Nu er det virkelig farligt

Elo Christoffersen
Elo Christoffersen
Ukrudtsbrændere er hvert år årsag til et stort antal brande. Efter en meget tør maj måned opfordrer forsikringsselskab til meget forsigtig brug af brænderne. Foto: iStock.

Haveejerne ved det alt for godt! Ukrudtet pibler frem i denne tid, hvis man bare kigger væk en uges tid. Men pas på hvordan du bekæmper det, for brandfaren er overhængende efter flere ugers tørke.

Gennem maj måned er DMIs tørkeindeks steget fra 2,2 til næsten 9, og der meldes om forøget risiko for tørke over det meste af landet. Særligt på Sjælland og øerne. Samtidig ser det lune vejr ud til at fortsætte med kun sparsomme mængder regn.

Ukrudtsbrændere kan være effektive til at få bugt med ukrudtet, men der er flere risici forbundet med at bruge dem, som kan resultere i brande. Det afgørende er at bruge dem med omtanke. Med så tørre jordoverflader, som der er i øjeblikket, skal man være ekstra opmærksom ved brug af åben ild. Der går nemt ild i visne blade eller den tørre græsplæne.

-Vi ser desværre hvert år, særligt i forårs- og sommermånederne, at folk kommer for tæt på hegn, skur og hække med deres ukrudtsbrænder. Det er årsag til mange små og store brande, og der har allerede været mange i år, fortæller skadeekspert Mette Lund fra If Forsikring i en pressemeddelelse.

-Det er højst ubehageligt for kunder som oplever, at de selv, intetanende, har været medvirkende til at starte en brand, tilføjer hun.

Hun anbefaler at holde god afstand til bygninger med ukrudtsbrænderen og huske på, at meningen er at svitse ukrudtet, det skal ikke brændes af.

-Og så skal man undlade at bruge den inde under en hæk, hvor man ikke kan se, hvor flammen ender. Hvis flammerne rammer noget på den anden side, så kan ilden opstå og brede sig uden du kan se det, siger skadeeksperten.

Er ukrudtsbrændere bare et hjælpemiddel for de dovne?

Nej! Ukrudtsbrændere er populære fordi de er effektive, mere skånsomme for ryg og knæ end traditionel lugning og fordi den høje varme får ukrudtet til at udtørre og dermed gør det lettere at fjerne det uden at skulle trække eller grave det op. Dertil er det en kemikaliefri og mere miljøvenlig løsning, der ikke afgiver giftige stoffer til skade for plante- og dyreliv.

For de fleste er de samtidig nemme at anvende med en simpel tænd/sluk betjening og en regulator til at justere varmen.

Sådan minimerer du brandrisikoen ved ukrudtsbrændere

• Tjek vejrforholdene! Brug ikke ukrudtsbrænderen i tørre perioder eller blæsevejr, da det øger risikoen for brand.
• Brug kun brænderen når ukrudtet er fugtigt, og vand eventuelt det område hvor der skal svitses.
• Ryd området omkring det ukrudt, du ønsker at brænde, for tørre blade, græs og kviste eller andre brandbare materialer.
• Hold en sikker afstand mellem ukrudtsbrænderen og ukrudtet for at undgå utilsigtet spredning af flammer.
• Sørg for vandslange, vandkande eller en spand med vand i nærheden til hurtig reaktion i tilfælde af brand.
• Sluk enheden korrekt: Sørg for at slukke ukrudtsbrænderen fuldstændigt og lad den køle af, før du lægger den væk. Overvåg området i en periode på en halv time til to timer, så du er sikker på, at der ikke er gløder, som antænder noget.

Kilde: If Forsikring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Tagget
Del denne artikel