Kolding Nyheder

Gratis klamydiatest til unge

Elo Christoffersen
Skrevet af Elo Christoffersen
Foto: Pexels/Hans (Modelfoto)

I hele 2023 tilbyder Kolding Kommune gratis klamydiatest til unge bosat i Kolding Kommune i alderen 15-29 år.

Kolding Kommune har flere gange været nr. 1 på landsplan, når det kommer til antallet af klamydiatilfælde, og derfor har udvalget Sundhed og Fritid igangsat denne indsats. Indsatsen er en trepartsaftale mellem Kolding Kommune, Sygehus Lillebælt og Sex & Samfund.

Midlerne til testen er bevilliget af både Kolding Kommune og Sygehus Lillebælt, mens Sex & Samfund står for udlevering af test.

Klamydiatesten er en hjemmetest og kan bestilles på hjemmesiden klamydiahjemmetest.dk. Efter at testen er taget, sendes testen til sygehuset i den medfølgende frankerede kuvert, hvorefter den unge modtager svaret på testen via en kode på SMS eller mail. Hvis testen er positiv skal den unge selv henvende sig til lægen og få en recept på medicin.

Flere sjællandske kommuner – herunder Københavns Kommune – tilbyder på nuværende tidspunkt ligeledes gratis hjemmetest til målgruppen i deres kommuner.

Om formålet med den gratis klamydiatest siger formand for Sundhed og Fritid, Birgitte Kragh (V):

-I første omgang er succeskriteriet at stoppe smittekæderne og øge de unges bevidsthed og viden om seksuel sundhed. På den lidt længere bane håber vi, at forekomsten og spredningen af klamydia vil blive mindre. Og så håber vi, at når vi tilbyder en gratis test, som man selv kan udføre derhjemme, kan få nogle unge til at lade sig teste, som ellers før undgik at gå til lægen, hvis de havde mistanke om klamydia, fortæller hun i en pressemeddelelse.

Tilbuddet om gratis klamydiatest er en del af en større indsats for at øge den seksuelle sundhed blandt unge i Kolding Kommune, hvor kampagnen ”Knald Sikkert Kolding” og rådgivning i seksuelt overførte sygdomme og prævention også er en del af indsatsen. Knald Sikkert Kolding rådgivningen foregår frem til sommerferien i Bæredygtighedshuset i Kolding, Jernbanegade 3, hver tirsdag fra kl. 16-18. Efter sommerferien flytter rådgivningen sammen med Bæredygtighedshuset til Kolding Bibliotek.

En klamydia-hjemmetest er normalt ikke gratis og tilbuddet findes ikke i alle landets kommuner. Derimod er det gratis, at blive testet ved sin egen læge.

Hvad er klamydia?

Klamydia er en seksuelt overført infektion, der forårsages af bakterien Chlamydia trachomatis. Herhjemme er klamydia mest kendt som en kønssygdom, mens den i troperne også er årsag til øjensygdommen trachom.

Klamydia invaderer celler, primært cellerne i urinrøret og livmoderhalsen, og formerer sig inden i cellerne. Klamydia kan også give infektion i endetarmen og i øjnene.

På grund af følgetilstandene skal klamydia tages alvorligt og behandles. Hvis en klamydia-infektion ikke behandles, kan infektionen i nogle tilfælde være skyld i ufrivillig barnløshed senere i livet.

Kilde: netdoktor.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Del denne artikel