Kolding Nyheder

I dag er det “Kaffens dag”

Elo Christoffersen
Skrevet af Elo Christoffersen
Foto: John Schnobrich/Unsplash (Modelfoto)

Den 1. oktober er ensbetydende med, at det er “Kaffens dag”.

Danskerne er blandt de mest kaffetørstige i Europa, og det er alment kendt, at koffein har en opkvikkende effekt og kan have en potentiel, negativ indvirkning på søvnen.

Søvnekspert, Theresa Schnorbach, fra Emma – the Sleep Company giver tips til at reducere koffeinens påvirkning af søvnen. Og måske har danskernes kaffe- og kagekultur reddet vores søvn, eftersom Danmark er et af de europæiske lande med den bedste kvalitet af nattesøvn.

  • Drik vand: Koffein er mildt vanddrivende, hvilket kan øge tissetrangen og føre til dehydrering. Dehydrering kan bidrage til dårlig søvnkvalitet. Så husk at drikke rigeligt med vand i løbet af dagen.
  • Drik kaffe sammen med mad: Hvis du drikker kaffe til mad, kan det bremse optagelsen af koffeinen i blodet og reducere koffeinets opkvikkende effekt.
  • Prøv koldbrygget kaffe: Koldbrygget kaffe indeholder mindre syre og koffein end almindelig varm kaffe. Det er et godt alternativ for dem, der er følsomme over for koffein eller har problemer med at sove.
  • Øv dig på at sove: Lav en konsekvent søvnplan, skab et afslappende sovemiljø og undgå brug af skærm inden sengetid. En god søvnhygiejne kan bidrage til bedre søvn.

Danskerne er kaffetørstige og har bedre søvnkvalitet

Europa står for det største kaffeforbrug på verdensplan ifølge Den Internationale Kaffeorganisation . Blandt de europæiske lande skiller Danmark og vores nabolande sig ud med det største indtag af kaffe. Samtidigt er Danmark blandt de lande, der har en bedre søvnkvalitet sammenlignet med andre lande i Europa.

Kombinationen af kaffetørst og bedre søvnkvalitet kan virke selvmodsigende. Men forholdet mellem kaffeforbrug og søvnkvalitet er komplekst og mangesidet. Det er værd at tage i betragtning, at lande med et højere kaffeforbrug kan have kulturelt forankret vaner, der opfordrer eller understøtter den gode nats søvn.

Lande har sin egen kaffekultur, hvor fx det danske kaffe- og kagebord er et bemærkelsesværdigt eksempel. Og det er måske her hemmeligheden ligger. Hvordan kan danskerne både nyde den friske mokka og den gode nats søvn? Svaret kan være indtagelse af mad samtidig med, at der drikkes kaffe.

-Kaffe og kagekulturen indbyder også folk til at slappe af, nyde stunden og samværet – ofte sammen med venner eller familie. Det kan alt i alt bidrage til en gavnlig effekt med henblik på søvnkvaliteten, fortæller Theresa Schnorbach fra Emma – The Sleep Company.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Del denne artikel