Kolding Nyheder

Kolding får penge til udvidelse af tandpleje

Elo Christoffersen
Elo Christoffersen
Foto: Ozkan Guner/Unsplash (Modelfoto)

Nu udmøntes regeringens midler fra puljen til udvidelse af kapaciteten i den kommunale børne- og ungdomstandpleje. I alt 41 kommuner – herunder Kolding – får del i de i alt 131,4 millioner kroner i 2024 og 2025.

Mange unge stopper med at gå regelmæssigt til tandlægen, når de ikke længere kan gå i den vederlagsfri kommunale tandpleje og selv skal til at betale for deres tandpleje.

Nu får Kolding Kommune 823.905 kroner fra den anlægspulje, der skal gøre noget ved problemet.

-Med finansloven 2022 blev det vedtaget, at tilbuddet om vederlagsfri tandpleje via den kommunale tandpleje skulle udvides til også at indbefatte de 18-21-årige. Det sker via en indfasning med en årgang pr. år fra 2022 til 2025, således at alle børn og unge fra 2025 har et gratis tandplejetilbud indtil de fylder 22 år. Den kommunale tandpleje har derfor vokseværk, og i Kolding betyder det en stigning fra knap 20.000 tilknyttede patienter til ca. 24.500. Klinikkapaciteten er ikke dimensioneret til det øgede antal, fortæller formand for Børn og Uddannelse, Hans Holmer (SF), til Kolding Nyheder.

Kolding kommunale tandpleje søgte derfor midler fra den afsatte pulje i finansloven til udvidelse af tandplejetilbuddet i 2022, og fik bevilget fem millioner kroner ud af de ansøgte 5,5 millioner kroner.

Ansøgningen handlede helt konkret om en udvidelse af Tandplejens klinik i Bramdrupdam. Her vil en tilbygning tilføje fire ekstra klinikrum. En ombygning af den eksisterende klinik vil dimensionere personalefaciliteter, venteværelse og støttefunktioner til klinikkens nye størrelse. Med tilbygningen vil tandplejen være dimensioneret og klar til at yde en god service for den udvidede patientgruppe, forklarer Hans Holmer.

-Byggeriet startede i efteråret 2023 og viste sig hurtigt at blive lidt dyrere end først antaget, blandt andet på grund af forurenet jord på grunden, som skulle renses op. Kolding kommunale tandpleje har derfor ansøgt om en tillægsbevilling fra den nye pulje i 2023, hvor der er bevilget de 823.905 kroner, som manglede, for at realisere projektet fuldt ud. Der har været afholdt rejsegilde i sidste uge, og byggeriet skrider frem efter planen, siger formanden for Børn og Uddannelse til Kolding Nyheder.

De nye faciliteter forventes at kunne tages i brug i løbet af foråret 2024.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Tagget
Del denne artikel