Kolding Nyheder

Nu skifter vi til sommertid

Elo Christoffersen
Skrevet af Elo Christoffersen
Natten til søndag starter sommertiden. Dermed skal uret stilles en time fre. Foto: Oakozhan/iStock.

Natten til søndag skifter vi fra vintertid til sommertid. Skiftet indebærer, at klokken 02 natten til søndag vil blive ændret til klokken 03.

Sommertid og vintertid er en årlig praksis, hvor visse lande fremrykker tiden en time om foråret og derefter går tilbage til normaltiden om efteråret. Formålet med denne praksis er at udnytte det naturlige dagslys bedre og dermed spare energi.

Hvert år diskuteres spørgsmålet om, hvorvidt sommer- og vintertid skal afskaffes. EU har tidligere drøftet emnet. Der blev endda gennemført en offentlig høring for at indsamle synspunkter fra EU-borgerne. Men indtil videre er der ikke truffet nogen beslutning om dette spørgsmål.

Fordele og ulemper

Der er både fordele og ulemper ved skiftet til sommer- og vintertid. Nogle argumenterer for, at det bedre udnytter dagslyset og sparer energi. Andre mener, at det kan forstyrre vores biologiske rytme og forårsage søvnproblemer.

Flere lande har allerede besluttet at afskaffe sommer- og vintertid og har valgt at forblive på en fasttid hele året rundt. Disse lande har argumenteret for, at en konstant tidszone er mere fordelagtig for deres borgere og for samarbejdet med andre lande og regioner.

Indtil EU’s medlemslande beslutter sig for en fælles tilgang til dette spørgsmål, vil vi fortsætte med at skifte mellem sommer- og vintertid hver år. Dette betyder, at vi skal huske at ændre vores ure for at være i overensstemmelse med det nye klokkeslæt.

Uanset om vi skifter mellem tidszoner eller beholder en fasttid hele året, er vigtigheden af at tilpasse vores rutiner og søvnplaner efter skiftet stadig relevant. Søvn er vigtig for vores trivsel og helbred. Det kan være nødvendigt at justere vores daglige rutiner for at undgå søvnproblemer i tiden efter skiftet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Del denne artikel