Kolding Nyheder

Ny museumsoplevelse på Staldgården

Elo Christoffersen
Elo Christoffersen
Foto: Museum Kolding.

Museum Kolding og Sonic College står bag en helt ny museumsoplevelse som åbner på Staldgården 9. februar.

En helt ny oplevelse åbner for gæsterne på Staldgården, oplyser Museum Kolding.

Oplevelsen bygger videre på formidlingen af stedets mørke fortid som regionshovedkvarter for det tyske hemmelige politi; Gestapo. Lydinstallation ”Forhøret” åbner for publikum i Gestapos gamle kontorer.

Tilbage i tiden

I to lokaler træder man tilbage i tiden og oplever scener fra nogle af de forhør, der foregik på stedet. Mens man står i de møblerede kontorer, der ser ud som om Gestapos håndlangere kun har forladt stedet for et kort øjeblik, hører man scener fra fortiden udspille sig. Lydene af modstandsmænd, tyske Gestapo-folk og de berygtede danske Gestapo-håndlangere giver indblik i skæbnesvangre øjeblikke for de mange mennesker, der blev anholdt og forhørt på Staldgården.

Ideen til projektet blev til i samarbejde med Sonic College på UC Syd i Kolding. Hvad der oprindeligt var en opgave under et praktikforløb, har nu resulteret i den nyuddannede lyddesigner Glen Legind Jonassens første projekt. Mens Glen Legind Jonassen har stået for lyden, har Museum Kolding møbleret de to lokaler ud fra billeder og beskrivelser af Gestapos kontorer.

De tre scenarier, man kan opleve i ”Forhøret”, er baseret på erindringer fra modstandsfolk, der blev forhørt af Gestapo på Staldgården. Museet har bestræbt sig på at holde dialogen og hændelsesforløbet, så tæt som muligt på de erindringer, der blevet nedskrevet efter befrielsen.

Staldgården rummer i forvejen Danmarks eneste bevarede Gestapo-celle, Zelle II, og en udstilling om Gestapos virke på Staldgården mellem 1943 og 1945. Lydinstallationen ”Forhøret” er derfor en naturlig forlængelse af de historier, der allerede fortælles på stedet.

Alle er velkomne til åbningen af ”Forhøret” 9. februar klokken 14-16. Her vil være en lille festlig event, med tidstypiske forfriskninger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Del denne artikel