Kolding Nyheder

Sluk for standbystrømmen, inden du tager på sommerferie

Elo Christoffersen
Skrevet af Elo Christoffersen
Foto: Markus Spiske/Pexels (Modelfoto)

800 kroner. Så meget kan en almindelig dansk husstand spare om året ved at slukke de røde dioder på tv, kaffemaskiner og andre elektriske apparater, når de ikke er i brug. Det viser en ny undersøgelse fra Spar Nord og Elberegner.dk.

I løbet af juni, juli og august forlader en stor del af den danske befolkning deres boliger for at tage på årets sommerferie enten til en anden destination i Danmark eller til udlandet. I den forbindelse kan det være en fordel at give de røde dioder på hjemmets tv-skærme, højtalere, kaffemaskine og øvrige elektriske apparater en ekstra tanke, da det kan give lidt ekstra luft i budgettet.

-Især det seneste års tid har vi set en stor uro på energimarkedet, som har medført rekordhøje elpriser. Og selvom det ser væsentligt bedre og stabilt ud nu, end det gjorde i efteråret, så er vi vidne til store udsving i elprisen hen over dagen og relativt høje elpriser i spidsbelastningstiderne, lyder det fra cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm, i en pressemeddelelse.

Han tilføjer:

-Godt nok er inflationen faldet fra 10,1 procent i oktober sidste år til 2,9 procent i april i år, men det betyder ikke, at de absolutte priser er faldet, men derimod at stigningstakten er faldet. Hertil kommer, at de stigende lønninger aftalt i overenskomster først begynder at kunne ses på lønsedlerne nu, og i kombination med de højeste renter i 15 år vil husholdningerne fortsat være økonomisk udfordrede – og her kan man med fordel kigge efter besparelser i det daglige såsom el.

Også godt for klimaet

Ifølge de nyeste beregninger fra Elberegner.dk bruger en familie i gennemsnit 400 kWh om året alene på standbystrøm, hvilket svarer til cirka 800 kroner – og nogle familier bruger endda væsentligt mere. Men pengepungen er ikke det eneste sted, hvor det usynlige strømforbrug gør sit indhug:

-Det er ikke alene godt for tegnebogen at slukke for hjemmets standbystrøm, men også for klimaet. Når apparater står på standby, bidrager de til CO2-udledning og øger belastningen på elnettet, siger Daniel Østergaard, som er direktør i Elberegner.dk, og han tilføjer:

-Når man er på ferie eller generelt ikke er hjemme, er der således ene gode grunde til at få slukket for apparaterne, og her er den gyldne regel at gøre det på stikkontakten. Derudover kan man supplere ved at bruge strømsparefunktioner og smarte stikdåser, når man er hjemme – og naturligvis sørge for at overveje energiforbruget, når der skal købes nye apparater til hjemmet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Tagget
Del denne artikel