Kolding Nyheder

Solceller på kommunens tage

Elo Christoffersen
Skrevet af Elo Christoffersen
Foto: PublicDomainPictures/Pixabay (Modelfoto)

Der har længe været et ønske om at kunne udnytte de kommunale tage til etablering af solceller.

Den nuværende lovgivning giver ikke det fornødne økonomiske incitament, men byrådspartierne Venstre og Dansk Folkeparti, ønsker i samarbejde med Liberal Alliance Kolding og Nye Borgerlige Kolding, at sætte solceller på Kolding kommunes tage på dagsordenen.

-Vi ønsker at udforske mulighederne for at gøre noget ved den snak rigtig mange allerede har, og hvis vi kan få eksempelvis 20.000 m2 solceller samlet set på vores tage, (et tal der tidligere har været oppe at vende), så svarer det ca. til en af de store vindmøller på 180 m. det er altså rigtig meget strøm vi taler om her, fortæller Jakob Ville, borgmesterkandidat og gruppeformand for Venstre, i en pressemeddelelse.

Søren Rasmussen gruppeformand (DF) og medstiller af dagsordenspunktet mener også, at der er god mening bag forslaget:

-I Aarhus har man gjort noget lignende, så i bund og grund handler det om vilje, for at skabe en vej. Personligt tænker jeg også at der vil være store fordele i, at strømmen produceres lige der hvor den skal bruges, det kan eksempelvis være på vores plejehjem, der typisk har store tagflader til rådighed, og dermed sparer man muligvis en dyr udbygning af infrastrukturen/elnettet, da strømmen ryger direkte ned i stikkontakten.

Nikolaj Steffenauer der er nyvalgt politisk leder for Liberal Alliance Kolding siger:

-Det her vidner om en ambitiøs holdning til den grønne omstilling. Såfremt dette forslag vinder opbakning, hvilket jeg har svært ved at forestille mig det ikke gør, så kan vejen være vist for hvordan man løser problematikken omkring solceller og afregningen af strømmen herfra på individuelle bygninger. Jeg forventer at dette blot kan være første skridt, hvor vi efter en kommunal implementering, på frivillige kår, kan byde private og erhvervsdrivende med på ordningen.

Jan Tambo, Nye Borgerlige Kolding, bakker op:

-I bund og grund handler det her jo om at fremme den sunde fornuft, og dermed få skabt de fornødne initiativer der skal til for at få igangsat opsætning af solceller på kommunale tage. Og det er min klare holdning at det er netop det vi som politikere skal, bane vejen for de gode ideer, frem for at spænde ben for dem.

I forslaget fra de fire partier står der blandt andet:

Partierne ønsker

• at undersøge mulighederne for etablering af et selskab, som kan varetage etablering af solceller på kommunale tage, hvor dette er relevant og praktisk muligt.

• At undersøge hvilken virksomhedsform (Aps A/S) der bedst kan udvikle, eje og drive solcelleanlæg og andre aktiviteter, der kan understøtte den grønne omstilling i Kolding kommune, samt anden virksomhed, som er beslægtet hermed.

• At sikre, ved igangsætning af ny virksomhed, investeringen står mål med forventet indtjening, (0 sumsregnskab som minimum, lidt a la Blue Kolding, eller fremtidens Redux) herunder blandt andet, forventet energireduktion for den enkelte bygning og en beregnet break-even kWh pris.

• At afsøge muligheden for at virksomheden etableres som et selvstændigt selskab, under et af Kolding kommunes nuværende kommunalejede selskaber.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Tagget
Del denne artikel