Arbejdet på et af Kolding Kommunes største klimatilpasningsprojekter, et pumpe-sluse anlæg ved udløbet af Kolding Å, er nu ved at blive realiseret.
Projektet, der har til formål at reducere risikoen for oversvømmelser, skulle oprindeligt starte i november, men kan nu gå i gang halvandet år før forventet. Samarbejdet med eksterne samarbejdspartnere har været afgørende for fremskridtet.
Kolding Kommune har samarbejdet tæt med eksterne rådgivere og entreprenører, COWI og JORTON, der har stor erfaring og ekspertise på området. De har bl.a. tidligere arbejdet på et lignende projekt i Aabenraa.
Samarbejdet har været enestående, og det har bidraget til muligheden for at starte arbejdet tidligere. Dog betyder dette ikke, at anlægsperioden kan forkortes. Det giver dog større sikkerhed for, at den stramme tidsplan med færdiggørelse i november 2025 bliver overholdt, fortæller Jørn Chemnitz (SF), formand for Natur, Miljø og Klima-udvalget i Kolding Kommune, i en pressemeddelelse.
Minimale gener
Arbejdet med anlægget er allerede i gang, og i løbet af uge 14 og 15 vil naboerne kunne høre, at der bliver banket pæle i jorden. Dog forventes generne fra byggeriet at være begrænsede. JORTON er ved at etablere et byggeområde på havnearealet, hvilket minimerer generne for naboerne.
Projektleder Lars Guldager fra Kolding Kommune forsikrer, at borgerne og naboerne vil opleve minimale gener i anlægsfasen, på trods af størrelsen og betydningen af projektet i forhold til kommunens klimatilpasningsplan.
Det pumpe-sluse anlæg, der nu er under opførelse, har til formål at minimere risikoen for oversvømmelser ved Kolding Å. Anlægget vil blive aktiveret under skybrud eller langvarig nedbør, der får åen til at stige, samt ved høj og længerevarende vandstand i Kolding Fjord.
Projektet forventes at være færdigt i november 2025 og vil spille en vigtig rolle i at beskytte området mod fremtidige oversvømmelser.
Fakta
• Fire pumper der kan pumpe 20 m3 vand væk pr. sekund.
• To sæt sidehængte sluseporte – 4 x 10 meter for hver sæt.
• Spuns og pæle der skal rammes ned i 25 meters dybde.
• Cirka 500 pæle i alt.
• 350 meter spunsvæg.
Kilde: Kolding Kommune