Kolding Nyheder

Velviljen mod genbrugsgaver er steget markant

Elo Christoffersen
Skrevet af Elo Christoffersen
Foto. DBA.

Det er højsæson for fødselsdage, og genbrugsgaver hitter i år. Det viser Genbrugsindekset 2023, som netop er kommet på gaden. Danskerne er langt mere end forrige år villige til at købe og modtage second hand-gaver.

I den danske sommer fødes tusinder af børn, og især i slutningen af september har rigtig mange danskere fødselsdag, viser tal fra Danmarks Statistik. Og inde under gavepapiret til sommerens fødselsdage kunne der meget muligt gemme sig en gave, der var købt brugt. Det tyder tallene fra det ny publicerede Genbrugsindeks 2023 i hvert fald på.

63 % af danskerne har nemlig intet imod at modtage en genbrugsgave, og 52 % er åbne overfor at give én. Og det er store stigninger alene målt i forhold til sidste år. Sidste år var det ”kun” 42 % af danskerne, der ikke havde noget imod at forære en gave, som var købt brugt, væk, mens 58 % ikke havde noget imod at modtage.

-I år har vi med Genbrugsindekset kunne se, at danskerne er blevet meget mere åbne overfor alt, der ”rimer” på genbrug. Og dermed også genbrugsgaver. Og det er bare rigtig dejligt. Vores tal viser desuden, at der bliver givet flest genbrugsgaver til fødselsdage, mens jul er den lejlighed med næststørst ”forekomst” af gaver, som er købt på sites som f.eks. DBA, fortæller Julie Schoen, presseansvarlig for DBA, i en pressemeddelelse.

Inspiration til genbrugsgave

Hvis du mangler inspiration til, hvad du skal give i gave lige nu på brugtmarkedet, så er følgende 10 ting det, som borgerne i Kolding i juli har søgt mest efter på DBA:

  1. iPhone
  2. Elcykel
  3. Armbåndsur
  4. Lego
  5. Google Pixel
  6. Samsung s20
  7. Sofa
  8. spisebord
  9. Kommode
  10. Herrecykel

På 6 år er vi blevet dobbelt så åbne overfor at give en genbrugsgave

Genbrugsindekset 2017 viste, at danskerne dengang havde et helt andet forhold til genbrugsgaver. Her var det f.eks. kun 28 %, der i teorien var friske på at give en gave købt brugt. Tallet er fordoblet i dag.

-Når du giver en genbrugsgave, kan det virke som om, du ”pådutter” andre din egen åbenhed overfor genbrug. Derfor er mange nok tilbageholdende med at give en brugt gave, for hvad vil modtageren tænke? Én ting er, at man selv gerne vil have en brugt gave, men hvad med modtageren? Men jo mere acceptabelt, genbrug er blevet med årerne, jo mere tør folk tydeligvis godt ”satse”, eller også har man decideret talt om det og måske aftalt, at genbrug i gave er okay. Det vidner vores tal i hvert fald om, fortæller Julie Schoen.

Anne fandt den perfekte gave: De fem krystalglas, hun ikke arvede

Anne Lund. Foto: DBA.

En af dem, der det seneste år har været ekstra flittig til at købe genbrugsgaver, er 41-årige Anne Lund fra Brenderup på Fyn. Hun har givet genbrugsgaver i en del år, men hun gør det i flere og flere gaveanledninger.

-Jeg giver virkelig tit genbrugsgaver, og det gør jeg, fordi det er en del af fornøjelsen at finde ud af, hvad man skal give. Jeg har f.eks. lige nu en super oplagt gave fra 80’erne liggende derhjemme til min veninde. Hun har først fødselsdag i oktober, men jeg har haft den liggende i fire uger, fordi den er lige hende, fortæller Anne og tilføjer:

-Hvis der er noget, jeg har lært på genbrugsmarkedet, er det, at man ikke skal gå forbi en ting og tænke ’Den køber jeg lige på tilbagevejen eller i næste uge’, for så er den altid væk.

Eksempler på gaver, Anne har købt brugt, er en mohairstrik, en grammofon-afspiller og fem krystalglas, magen til dem, hun arvede fra sin farmor. Glassene blev givet til Annes niece, så hun kunne få det samme, elskede stel som det, Anne arvede.

Også andre danskere må ud på genbrugsmarkedet for at købe gaven, de har udset sig, netop fordi den ikke kan købes fra ny. Det er nemlig den årsag, flest genbrugsgavekøbere angiver, har fået dem til at give brugte gaver det seneste år. Det svarer 31 % nemlig, mens næsten lige så mange, 30 %, angiver, at de tyer til second hand-gaver for at få noget unikt med historie.

-Jeg er fra en familie, hvor midlerne er små, fordi vi har prioriteret at lave det, vi godt kan lide og klare os med det. Så jeg bliver også på en eller anden vis nødt til at kigge brugt, hvis jeg vil finde en gave med en høj værdi, som samtidig er personlig, og hvor jeg ikke skal ud give en formue for det, fortæller Anne, der lige nu er på barsel.

Sparede minimum 450 kr. på gaven til sin nevø, fordi den blev købt brugt

Jonas Østergaard Nielsen. Foto: DBA.

I Jonas’ familie er genbrugsgaver blevet en udtalt strategi. Hans bros kone forslog for fem år siden, at de udelukkende gav hinanden og børnene genbrugsgaver. Og det dogme er 33-årige Jonas Østergaard Nielsen fra Sorø i dag stadig vild med:

-Folk, der i dag indleverer deres brugte ting eller sælger dem, er jo moderne familier, så du kan sagtens finde nyere legetøj som Pokémon på brugtmarkedet. Det behøver ikke altid være farmors gamle træklodser, du giver i gave til dit barn, bare fordi det skal være brugt, fortæller han.

Jonas er dog selv mest begejstret for træ og har derfor senest købt en gammel, håndlavet bondegård i træ til sin nevø. En bondegård, han gav 50 kr. for, og som han estimerer ville have kostet 500-600 kr. ny.

-Jeg fik selv en gammel globus af min kone, hvorpå hun havde sat flag de lande, vi havde besøgt, og et særligt flag henover det land, hun i gave gav mig flybilletter til. Men globussen var så godt et fund, at jeg først slet ikke fattede, at den egentlig kun var en del af en større gave, griner Jonas, der altid har ønsket sig netop sådan en globus i træ.

Jonas er ikke alene om at modtage mindre ting til boligen i second hand-gave. Ifølge Genbrugsindekset 2023 er det især boligtilbehør, vi giver i gave. 33 % af dem, der det seneste år har købt en genbrugsgave, har nemlig givet boligtilbehør.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Tagget
Del denne artikel