Kulturudvalget i Kolding Kommune har udvalgt fire byrumsinstallationer, der skal være med til at skabe liv ved inderhavnen henover sommeren.
Disse installationer blev valgt som resultat af et open call, som blev annonceret af Kulturudvalget sidste år.
Kulturudvalget havde oprindeligt afsat 150.000 kr. for at finansiere tre byrumsinstallationer. Men på grund af det store antal gode forslag, der blev modtaget, besluttede udvalget at vælge et ekstra projektforslag. Derfor vil der nu være i alt fire byrumsinstallationer i området ved inderhavnen fra maj til september i år.
De fire installationer vil give forskellige oplevelser.
En af dem er det kunstneriske univers “Overjordisk og undersøisk” af kommunikationsdesigner Lene Jæger Klausen. Her kan man opleve en miniskov af blågrønne ‘træer’ og møde kokoner, der spirer op fra jorden.
En anden installation kaldet “Prøliåhør!” af kunstnerduoen Gjersøe & Rizzi vil tage besøgende med under vandoverfladen, hvor de vil kunne opleve en symfoni af undervandslyde fra bænken i et specielt busskur.
På havnekajen kan man nyde skulpturen “Den Lille Havfugl”, som er lavet af den lokale kunstner Jes Nordby.
Endelig kan man opleve “Vinger til (gen)brug”, der består af en 17 meter lang vindmøllevinge, hvor spidsen er tippet og kan bruges som en bænk. Denne installation er lavet af designbureauet Kirt x Thomsen og LM Wind Power.
Kultur spiller en vigtig rolle
Kultur spiller en vigtig rolle i at skabe byliv, og formanden for Kulturudvalget, Ole Martensen, ser frem til at opleve de fire byrumsinstallationer, da han er overbevist om, at de vil berige området ved inderhavnen og gøre det mere attraktivt.
Kolding Havn, der er vært for en del af installationerne, ser også frem til dem, da de vil bidrage til diversitet og skabe mere interesse for området omkring inderhavnen.
De midlertidige byrumsinstallationer vil være der i fem måneder fra maj til september. Der vil også være andre aktiviteter og oplevelser i området i løbet af denne periode, såsom åbningen af streetfood- og eventstedet Havne Kajen og koncerter arrangeret af Godset Ujnfor. Kolding Havn arbejder også på at etablere midlertidige lystbådpladser i inderhavnen om sommeren.
Der vil være et åbningsarrangement for de midlertidige byrumsinstallationer ved havneområdet den 3. maj, hvor kunstnerne og aktørerne bag installationerne vil være til stede og præsentere deres værker. Her er alle velkomne.
Byrumsinstallationerne
“Prøliåhør!” af Gjersøe & Rizzi
“Prøliåhør!” er en unik oplevelse med realtime lyde fra havnebassinet. Fra det særlige busskur ved inderhavnen kan du komme med ned under vandoverfladen og lytte til krablerier på havnebunden, fiskenes ”bøvsen” og skibenes snurren. Hvad sker der i en verden, du ikke kan se?
Slå dig ned og lad lydene, sanserne og tankerne føre dig væk. Sidstnævnte bliver måske også ledt på vej af de forskellige spørgsmål og fakta, der er sat op på busskurets inderside. “Prøliåhør!” er et overraskende og originalt projekt, der inviterer til ophold, undren og samtale og som binder by og havn sammen.
“Prøliåhør!” er skabt af kunstnerduoen Gjersøe & Rizzi, der består af lydkunstner og komponist Robert Cole Rizzi og musiker og kunstner Niklas Gjersøe.
”Den Lille Havfugl” af Jes Nordby
”Den Lille Havfugl” er skabt af multikunstneren Jes Nordby. Skulpturen er udført i Cortenstål med bemalet hjerte.
”Den Lille Havfugl” er tænkt som en pendant til Den Lille Havfrue i København. Den symboliserer frugtbarhed, frihed, fødsel og familieskab, hav, ophav, havn og favn, i sikker havn, i sikker favn med kærligheden som udgangspunkt og som samlingspunkt for menneskets tilstedeværelse på havnen. Den er enkel og udtryksfuld med et industrielt præg, der taler ind i havnens industrielle essens.
Skulpturen opsættes direkte på kajkanten ved inderhavnens kortside, hvor den vil blive set af de mange tusinde trafikanter, der dagligt passerer via Jens Holms Vej.
Jes Nordby er autodidakt multikunstner og bosiddende i Sønder Stenderup syd for Kolding, hvor han har atelier og galleri.
”Overjordisk og Undersøisk” af Lene Jæger Klausen
”Overjordisk og Undersøisk” er inspireret af det kontrastfyldte “grænseland”, som området mellem havnekontoret og Jens Holms Vej repræsenterer. Med sine ”træer” i blågrønne farver og kokoner, der dukker op af jorden skaber installationen et overjordisk og undersøisk univers, der undersøger grænserne mellem det naturlige og unaturlige og det genkendelige og det abstrakte.
Tanken er at skabe en ny bevidsthed om både områdets karakter, beskuerens egen tilstedeværelse samt vække undren og refleksion.
”Overjordisk og Undersøisk” binder området sammen med sit vand/land-tema og skaber en spændende og sanselig oplevelse, der vil tiltrække sig opmærksomhed og skabe nysgerrighed hos de forbipasserende.
Lene Jæger Klausen arbejder med kommunikationsdesign og kreativitet i sin virksomhed GELB Kommunikation & Skaberkraft med base i Kolding.
”Vinger til (gen)brug” af Kirt x Thomsen og LM Wind Power
”Vinger til (gen)brug” sætter fokus på vindmøllers størrelse og udvikling gennem tiden samt muligheder for genbrug og re-design. I 1991 var en vinge 17 meter. I dag er verdens største vindmøllevinde 107 meter.
Mange af de tidlige vindmøller har nået pensionsalderen og tages ned. Men her opstår et problem; vindmøllevinger består primært af glasfiber og lim, hvilket gør dem svære at genbruge. Men hvad kan vi så bruge dem til?
Det giver ”Vinger til (gen)brug” et bud på med sine små vingeudsnit, der inviterer til ophold, og den 17 meter lange vinge fra verdens første havvindmøllepark, Vindeby, hvor spidsen er omdannet til en bænk. De forskellige vindmølledele udsmykkes – formentlig af lokale graffitikunstnere – og på vingen opsættes grafik, der fortæller om vindmøllers udvikling.
Kirt x Thomsen en et Københavnsbaseret design- og innovationsbureau, der arbejder med visualiseringer og konceptudvikling af komplekse processer inden for grøn energi. LM Wind Power, der har hovedkvarter i Lunderskov, er et verdens førende leverandører af vinger til vindmøller.