Onsdag den 14. maj slår Familiehus Kolding dørene op til et universelt tilbud til alle småbørnsfamilier i Kolding Kommune. Det bliver én samlet indgang til familier med børn i alderen 0-6 år.
Familiehus Kolding skal være rammen omkring en række tilbud til familier med små børn. Der vil i huset være tilbud fra både Sundhedsplejen, Spædbarnsteamet, Familiebehandlere, Familieplejen, Familierådgivningen, Sundhed, Psykolog, Ergoterapeut og PPR, og så vil der i huset også blive plads til civilsamfundsorganisationer som f.eks. Mødrehjælpen, Homestart m.fl.
Familiehuset vil derfor tilbyde brede, almene tilbud rettet mod alle småbørnsfamilier med børn i alderen nyfødt til seks år – samt dertil en række specialiserede tilbud for de familier, som måtte have særligt brug for det, oplyser Kolding Kommune i en pressemeddelelse.
Èn indgang for småbørnsfamilierne
-Tanken med Familiehus Kolding er at skabe én indgang for støtte og hjælp til småbørnsfamilier – også de udsatte. Et sådant samlende sted har vi ikke i dag, da de forskellige støttetilbud er lokaliseret på flere adresser rundt om i kommunen, forklarer Kenneth Rønn Christiansen, der er Familiechef i Kolding Kommune.
Med åbningen af Familiehuset vil man ikke længere som familie opleve at skulle gå flere steder hen for at få den rette hjælp. Vejen til et samlet forløb bliver derfor ifølge familiechefen kortere:
-Man kan sige, at vi med Familiehuset kommer til at arbejde på en smartere måde. I og med at vores tilbudsvifte samles, så kan viden og kompetencer gå på tværs. Det skulle gerne medvirke til, at vi i højere grad kan have fokus på hele familier frem for de enkelte børn.
Ændrede rammer skaber ændrede tilbud
Der findes allerede mange tilbud indenfor familieområdet i Kolding. Men med åbningen af Familiehuset vil nogle tilbud blive ændret, og der kommer på sigt også nye tilbud til.
Da Barnets Lov blev indført, har Kolding Kommune etableret den lovpligtige indgang for børn og unge – en indgang, der understøtter, at børn med brug for støtte kan ringe eller skrive ind. Det sker nu igennem Åben Anonym Rådgivning, men telefonen er kun åben inden for almindelig arbejdstid, dvs. fra kl. 8.00 – 16.00. Udenfor dette interval henvises til Børnetelefonen hos Børne Vilkår.
-Den løsning er ikke ideel, da vi har viden om, at langt de fleste opkald om hjælp kommer efter skoletid og i aftentimerne. Vi ønsker, at børn med brug for hjælp kan komme i kontakt med en hjælpsom voksen, når der er brug for det, og at det ikke er afhængigt af kommunale arbejdstider, derfor etablerer vi i regi af Familiehus Kolding en social døgnvagt med en telefon, som er åben fra kl. 8.00-22.00, forklarer Kenneth Rønn Christiansen, Familiechef i Kolding Kommune.
Derudover giver Familiehuset en god mulighed for, at civilsamfundet kan rykke tættere på – faktisk kan de rykke helt indenfor.
Bl.a. Mødregruppen har taget rigtig godt imod den nye mulighed, der er opstået, for at lave et tættere samspil:
-Mødrehjælpen Kolding glæder sig over, at Kolding kommune etablerer et Familiehus og glæder sig til at samarbejde om at anvende rammer, faglighed og frivillighed til endnu flere aktiviteter og tilbud målrettet enlige gravide, unge mødre og børnefamilier i Kolding kommune, siger Pia Werborg formand for Mødrehjælpens lokalforening i Kolding.