Læserbrev af Annette Godsvig Laursen, formand for HK Stat Sydjylland, Matrosvænget 187, Esbjerg.
Da jeg blev ansat i mit første job som kontorassistent, skrev vi på skrivemaskiner og lavede kopier ved hjælp af karbonpapir. Skulle vi hurtigt i kontakt med nogen, fandt vi deres nummer i telefonbogen eller brugte det nyeste teknologiske vidunder: faxmaskinen!
Der er sket voldsomt meget siden. De fleste af os, der er kommet op i det midaldrende segment, kan se tilbage på et arbejdsliv, der har krævet stor omstillingsparathed og tillæring af nye færdigheder.
Lige nu går udviklingen stærkere end nogensinde. Kompetencer bliver hurtigere forældede end nogensinde. Derfor er det også mere vigtigt end nogensinde at vi, der har en del arbejdsår på bagen, får opdateret vores viden og kompetencer gennem efter- og videreuddannelse.
Som formand for HK Stat Sydjylland snakker jeg med mange medlemmer rundt om på de sydjyske arbejdspladser, der tøver omkring efteruddannelse. Det, jeg oftest hører, er, at de ikke vil pålægge kollegerne ekstra arbejde ved deres fravær.
Her kunne jeg ønske, at flere arbejdsgivere kom på banen med både opfordring til efteruddannelse og tilrettelæggelse af arbejdsopgaverne, så det kunne lade sig gøre uden at belaste kolleger.
Det er nemlig i høj grad også i arbejdspladsens interesse, at medarbejderne udvikler nye kompetencer. En nylig undersøgelse fra HK Stat viser, at hver fjerde fik mere arbejdsglæde efter at have taget efteruddannelse, og knap halvdelen blev bedre til deres arbejde.
Hver fjerde fik i øvrigt også mere i løn efterfølgende, så der er da et håndfast argument for at finde skolebænken.
Forsømmer man at udvikle sine kompetencer, sætter man sig selv i en udsat position, hvis man skulle gå hen at blive ledig.
Lad dette være dagens kærlige spark i retning af efter- og videreuddannelse.