Kolding Nyheder

Jubilæumsudstilling i UNESCO-byen

Elo Christoffersen
Skrevet af Elo Christoffersen
Akvarel af den oprindelige kirkebrønd. Foto: Museum Kolding.

Som en del af markeringen af Christiansfelds 250-års jubilæum har Brødremenigheden og Museum Kolding sammen skabt en jubilæumsudstilling. Alle er inviteret med til åbning af udstillingen 27. juni kl. 10-12.

Christiansfeld blev grundlagt i 1773 af den herrnhutiske Brødremenighed efter invitation fra den danske konge Christian 7. Byen står i dag som et vidnesbyrd om fortidens arkitektoniske mesterværker og enestående fællesskab, oplyser Museum Kolding i en pressemeddelelse.

I anledningen af denne vigtige milepæl har Brødremenigheden og Museum Kolding skabt en jubilæumsudstilling, som inviterer dig med på en rejse tilbage til årene omkring 1800 i Christiansfeld – byen som i dag er på Unescos verdensarvsliste.

-Udstillingen give de besøgende en fornemmelse af at rejse tilbage i tiden og opleve Christiansfeld som byen var omkring 1800. En by, som skulle danne de bedste forudsætninger for at menigheden kunne leve det gode liv. Og det lykkedes. Med flid og dygtighed stod der på kort tid en hel by, der i dag endog er med på UNESCOs fine liste over verdensarv, fortæller Louise Klinge, museumsinspektør, og én af personerne, der har været med til at skabe udstillingen.

Museumsinspektør Louise Klinge. Foto: Museum Kolding.

I udstillingen kigger vi nærmere på spørgsmålene: Hvorfor ser Christiansfeld ud, som det gør? Hvad er det særlige ved Brødremenighedens tro og trosliv, sociale organisering og erhvervsstruktur? Og ikke mindst, hvem var de mennesker, der byggede og boede i Christiansfeld tilbage til årene efter grundlæggelsen?

Genstande fra byens oprindelse

Oprindelige genstande er omdrejningspunktet i udstillingen og er med til at fortælle historien om byens oprindelse og udvikling. Blandt de mange genstande kan vi fremhæve tre særlige skatte: Dele fra den oprindelige kirkebrønd, der vidner om byens begyndelse, en høvl, der blev brugt til opførelsen af byens allerførste huse, og træforme til de elskede kagekreationer kaldet “springerle”.

-Jeg synes, at det er så spændende, at kunne vise de her helt unikke genstande frem – hvoraf nogle længe har været pakket ned på magasinet. Brødremenigheden har en enestående samling, der fortjener at blive udstillet og udstillingen er bestemt et besøg værd, siger Louise Klinge.

Udstillingen er kommet i stand igennem samarbejde mellem Museum Kolding og Brødremenigheden i Christiansfeld med støtte fra bl.a. Augustinusfonden og Kolding Kommune.

Åbningen foregår i Søstrehuset, Nørregade 14, i Christiansfeld. I tidsrummet kl. 10-12 er der gratis adgang til museet.

Åbning af jubilæumsudstilling 27. juni kl. 10-12

• Velkomst ved Museumsdirektør Rune Lundberg og præst i Brødremenigheden Jørgen Boytler
• Introduktion til udstillingen med kuratorerne bag udstillingen
• Omvisning i udstillingen ved kuratorerne
• Forfriskninger for alle gæster og fri adgang til udstillingen

Kilde: Museum Kolding

Træform til kagekreationer ”springerle”. Foto: Museum Kolding.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Del denne artikel