Det er i dag 175 år siden slaget ved Kolding i 1849, hvor Kolding var slagmark for et stort og blodigt slag.
Dagen blev markeret i Christiansfeld med en koncert, kranselægning og gratis pølser. Og der var besøg af blandt andet grevinde Sussie og borgmester Knud Erik Langhoff (C).
Arrangementet på Prætoriustorvet var et nyt initiativ, der skulle sætte fokus på den historiske begivenhed og kunne være med til at skabe en mere folkelig markering, hvor alle var velkomne.
Programmet var fyldt med historieformidling i både børne- og voksenhøjde, og der var arrangementer som byvandringer og aktiviteter for 6. klasser.
Soldater, der faldt i forbindelse med slaget, blev mindet ved kransenedlæggelser på Brødremenighedens kirkegård Gudsageren i Christiansfeld, hvor der også blev nedlagt en krans af garnisonen i Haderslev.
Slaget ved Kolding i 1849
Mindehøjtideligheden blev gennemført for de danske soldater, der faldt i forbindelse med det blodige slag ved Kolding i den Første Slesvigske Krig (1848-1850). I Christiansfeld, som dengang var under preussisk herredømme, blev Brødremenighedens kirke indrettet til feltlazaret. hvor 38 soldater, heriblandt 14 danske, i nattens løb døde på lazarettet.
Soldaterne blev begravet i en fællesgrav på Brødremenighedens kirkegård Gudsageren, hvor årsdagen hvert år markeres med kransenedlægning.
Senere blev der rejst en mindeplade over de 14 danske soldater, og hvert år den 23. april nedlægger garnisonen i Haderslev en krans fra hæren ved krigergraven på ”Gudsageren”.
Se billederne øverst i artiklen…