Region Syddanmark er uenig i afgørelsen fra Voldgiftsretten om en voldgiftssag vedrørende facadeplader.
I sagen er regionen blevet pålagt at betale næsten 22 millioner kroner i erstatning og sagsomkostninger til facadeentreprenøren og totalrådgiveren for opsætningen af vindspærreplader på den nye sengebygning på Kolding Sygehus.
I starten af 2015 begyndte facadeentreprenøren at opsætte MgO-plader som vindspærreplader på bygningen, selvom regionen oprindeligt havde bestilt cementbaserede plader. Regionen blev ikke informeret om denne ændring i byggeprocessen. Senere blev der advaret mod brugen af MgO-plader, da de viste sig at være uegnede til byggerier i Danmark på grund af deres dårlige fugtbestandighed. Det oplyser Region Syddanmark i en pressemeddelelse.
Efter advarslerne blev et midlertidigt aftale indgået mellem parterne om udskiftning af pladerne for at undgå følgeskader. Regionen har herefter anlagt sag mod totalrådgiveren og facadeentreprenøren for at få refunderet deres del af omkostningerne til udskiftningen. Men nu har regionen tabt denne sag.
Uforstående over for afgørelsen
Region Syddanmarks udvalgsformand, Karsten Uno Petersen, er uforstående over for Voldgiftsrettens afgørelse og påpeger, at regionen oprindeligt havde bestilt cementbaserede plader og ikke MgO-plader. Han mener, at regionen ikke blev informeret om skiftet og derfor ikke havde mulighed for at reagere tidligere på problemet. Karsten Uno Petersen påpeger også, at regionen faktisk igangsatte udskiftningen af pladerne, da de blev opmærksomme på problemet, da det er uacceptabelt at have ustabile byggematerialer.
Desuden mener regionen, at byggebranchen allerede blev advaret om potentielle problemer med MgO-plader i marts 2015 og ikke først den 5. maj. Regionen mener derfor, at de ikke kan holdes ansvarlige for anvendelsen af disse uegnede plader.
Voldgiftsrettens dom er endelig. Regionen har ingen mulighed for at anke afgørelsen.